vineri, 12 octombrie 2012

12 motive de bucurie pentru o zi de 12 (partea 1 din 3)

 

Azi sunt happy. Nu spun ca alții, că „Friday I’m in Love”, deși, da, e Friday. Și ce dacă? I’m in love evry day, not only Friday! Și nu mă întrebați de ce sunt happy. Cineva știe, și e de ajuns. Așa că, dacă sunt happy, vreau să fiți și voi happy alături de mine. Inclusiv „cineva”. Aveți ceva împotrivă dacă punem puțină muzică?

 

Așaaa… Acum 35 de ani, adică în luna octombrie a anului 1977, an foarte important pentru mine, în topurile din Marea Britanie se întâmplau astfel de lucruri:

Pe locul 12 se afla o formație provenită din Franța și numită Space. Tocmai fusese înființată de Didier Marouani (zis și Ecama), Roland Romanelli și Yannick Top. Piesa asta, Magic Fly, a fost cam singurul lor hit. Dar unul destul de important. Îl ascultăm?

 

Locul 12 în UK Charts, octombrie 1977: Space – Magic Fly

 

Pe 11 avem una dintre trupele emblematice ale curentului punk: The Stranglers. În afara legendarei piese Golden Brown, popularitatea lor este asociată și astăzi cu această piesă-manifest: No More Heroes. Abumul cu același titlu, având pe copertă fotografia unui sicriu acoperit cu o coroană din flori mari, roșii, din care ieșeau mai multe cozi de șobolani, a ajuns până pe locul 2 în topurile britanice.

 

Locul 11 în UK Charts, octombrie 1977: The Stranglers – No More Heroes

 

Trecem la locul 10. Aici o avem pe actrița canadiană Patsy Gallant, care a perseverat într-o carieră muzicală, inclusiv datorită faptului că a ajuns să cânte alături de Charles Aznavour, scoțând câteva albume cu care a reușit să pătrundă în topurile din Quebec. În 1974 a scos un album la Nashville, însă succesul i-a zâmbit abia în 1976, odată cu albumul Are You Ready for Love, ocazie cu care și-a început colaborarea cu producătorul Ian Robertson. Single-ul From New York to L.A. a pătruns în zona fruntașă a mai multor topuri din întreaga lume.

 

Locul 10 în UK Charts, octombrie 1977: Patsy Gallant – From New York to L.A.

 

 Iar pe locul 9 regăsim un grup din Suedia care ne-a fost drag multora în acele vremuri: ABBA. Deși a cunoscut succesul încă din 1972, lumea ține minte doar triumful de la Eurovision 1974, cu Waterloo. Cu un an înainte, piesa Ring, Ring, devenită ulterior și ea hit, nu reușise să se califice pentru finala competiției europene. Au urmat succese peste succese pentru cvartetul alcătuit din Björn, Benny, Agnetha și Anni-Frid. În decembrie 1977, au apărut ABBA: The Album și ABBA: The Movie. Un album și un film, extrem de apreciate ambele. În avanpremiera acestora, două single-uri au dominat topurile: The Name of The Game, locul 9 în topul britanic din luna octombrie 1977, și Take a Chance on Me.

 

Locul 9 în UK Charts, octombrie 1977: ABBA – The Name of the Game

 

Va urma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu