Puncte de vedere, puncte de convergență, puncte de interes, puncte de plecare, puncte pe „i”, puncte de sprijin, puncte de suspensie... Puncte, puncte...
marți, 16 octombrie 2012
Primii doi ani de CĂRȚI CU COLȚI
vineri, 12 octombrie 2012
12 motive de bucurie pentru o zi de 12 (partea a 3-a din 3)
Ajungem acum la primele locuri din topurile britanice ale lunii octombrie 1977. Da, asta a fost acum 35 de ani… Frumoase vremuri! Și muzica era cu totul altfel decât cea de azi, lucru de care sper că vă voi convinge în continuare.
În episodul trecut, aminteam despre faptul că 1977 a fost anul în care Elvis a părăsit definitiv scenele din lumea noastră. Tot în 1977, pe 6 iunie, apărea ultimul său single antum, cu piesa Way Down. Pe vremea aceea, ascultam topurile la Europa Liberă, și redactorul de pe atunci a comentat, prezentând single-ul acesta: „Mai jos de-atât nici nu se poate”. Discutabil…
Pe locul 3 întâlnim o piesă care mi-a fost tare dragă pe-atunci, și pe care o ascult cu plăcere și azi, ca și pe multe altele din acea vreme. Mayte Mateos și Maria Mendiola, adică Baccara, două prietene, și nu surori, cum se spunea la Radio București, în virtutea inerției (vezi Andrews Sisters = Surorile Sisters!), au cam spart topurile cu single-ul pe care-l vom asculta în continuare împreună. Au mai urmat câteva hituri, dar numai până în 1981, când duetul s-a destrămat.
Aproape de vârf se situează trioul feminin Belle Epoque, originar din Paris. Hitul lor cel mai important, Black is Black, este o reinterpretare adecvată la moda disco a unui succes din anul 1966 al trupei rock spaniole Los Bravos. Solista Evelyn Lenton (zisă și Evy) și cele două susținătoare vocale ale sale, Jusy Fortes (sau Judy Lisboa, originară din Capo Verde), și Marcia Briscoe (sau Marcia Briscue, din Atlanta, Georgia), au mai cunoscut un singur succes major, în 1978, cu Miss Broadway.
În fine, ajungem la Number One. În octombrie 1977, topurile din Marea Britanie au fost cucerite de actorul și cântărețul David Soul, cunoscut și ca interpret al rolului Hutch din popularul serial de televiziune Starsky and Hutch. Ca muzician, a debutat în anul 1967, afirmând în cadrul unui show televizat: My name is David Soul, and I want to be known for my music. În același an, avea să apară în serialul Flipper și într-un episod din Star Trek. Primul succes major în muzică a venit în 1976, cu piesa Don’t Give Up On Us, locul 1 în S.U.A. și în Marea Britanie. A urmat, în 1977, această Silver Lady, cu care a atins prima poziție doar în UK.
Să-mi spuneți dacă v-a plăcut cu ce v-am „tratat” astăzi, și dacă vreți să repet figura și altădată! Weekend plăcut tuturor!
12 motive de bucurie pentru o zi de 12 (partea a 2-a din 3)
Urmează și primele patru locuri! Stați pe-aproape!
12 motive de bucurie pentru o zi de 12 (partea 1 din 3)
Azi sunt happy. Nu spun ca alții, că „Friday I’m in Love”, deși, da, e Friday. Și ce dacă? I’m in love evry day, not only Friday! Și nu mă întrebați de ce sunt happy. Cineva știe, și e de ajuns. Așa că, dacă sunt happy, vreau să fiți și voi happy alături de mine. Inclusiv „cineva”. Aveți ceva împotrivă dacă punem puțină muzică?
Așaaa… Acum 35 de ani, adică în luna octombrie a anului 1977, an foarte important pentru mine, în topurile din Marea Britanie se întâmplau astfel de lucruri:
Pe locul 12 se afla o formație provenită din Franța și numită Space. Tocmai fusese înființată de Didier Marouani (zis și Ecama), Roland Romanelli și Yannick Top. Piesa asta, Magic Fly, a fost cam singurul lor hit. Dar unul destul de important. Îl ascultăm?
Pe 11 avem una dintre trupele emblematice ale curentului punk: The Stranglers. În afara legendarei piese Golden Brown, popularitatea lor este asociată și astăzi cu această piesă-manifest: No More Heroes. Abumul cu același titlu, având pe copertă fotografia unui sicriu acoperit cu o coroană din flori mari, roșii, din care ieșeau mai multe cozi de șobolani, a ajuns până pe locul 2 în topurile britanice.
Trecem la locul 10. Aici o avem pe actrița canadiană Patsy Gallant, care a perseverat într-o carieră muzicală, inclusiv datorită faptului că a ajuns să cânte alături de Charles Aznavour, scoțând câteva albume cu care a reușit să pătrundă în topurile din Quebec. În 1974 a scos un album la Nashville, însă succesul i-a zâmbit abia în 1976, odată cu albumul Are You Ready for Love, ocazie cu care și-a început colaborarea cu producătorul Ian Robertson. Single-ul From New York to L.A. a pătruns în zona fruntașă a mai multor topuri din întreaga lume.
Iar pe locul 9 regăsim un grup din Suedia care ne-a fost drag multora în acele vremuri: ABBA. Deși a cunoscut succesul încă din 1972, lumea ține minte doar triumful de la Eurovision 1974, cu Waterloo. Cu un an înainte, piesa Ring, Ring, devenită ulterior și ea hit, nu reușise să se califice pentru finala competiției europene. Au urmat succese peste succese pentru cvartetul alcătuit din Björn, Benny, Agnetha și Anni-Frid. În decembrie 1977, au apărut ABBA: The Album și ABBA: The Movie. Un album și un film, extrem de apreciate ambele. În avanpremiera acestora, două single-uri au dominat topurile: The Name of The Game, locul 9 în topul britanic din luna octombrie 1977, și Take a Chance on Me.
Va urma!